Ung Pirat tipsar om säker kommunikation

October 25, 2011 – 11:34 am

Bakgrund:
http://www.dn.se/nyheter/politik/petzall-anklagar-partiledningen-for-spionage
http://expo.se/2011/petzall-anklagar-partiledningen-for-spionage_4450.html

Genom f.d Sverigedemokratledamoten William Petzälls twitterkonto släpps nyheten att flera svenska journalisters konton har blivit hackade och att lösenorden har funnits i händer på Sverigedemokraternas partiledning.

- Vi i Ung Pirat tycker såklart att det här är synd, men tyvärr är verkligheten sådan att det finns folk som inte drar sig för att avlyssna journalister, säger Gustav Nipe förbundsordförande för Ung Pirat. Redan i somras släppte vi i Ung Pirat en guide till journalister om hur man kan kryptera sin mail och skydda sig från just sådana här händelser.

Guiden går igenom olika sätt att skydda sig, bland annat att kryptera sin mail via en metod som kallas Pretty Good Privacy, eller PGP. PGP fungerar med privata och offentliga nycklar. När du skickar iväg ett mail så krypterar du det med en offentlig nyckel. För att mottagaren sedan ska kunna avkryptera mailet och läsa det som vanligt behöver man ha en privat nyckel till mailet.

- Vi ser ett tydligt behov av att journalister i allmänhet behöver bli bättre på att skydda sig. Vi hoppas att fler tar lärdom av dagens händelser, avslutar Gustav Nipe.

Kontakt:
Gustav Nipe, förbundsordförande Ung Pirat
tel: 0760 188 918

Victoria Westberg, marknadsföringsansvarig Ung Pirat
tel: 073 904 54 62

Guide till säker kommunikation:
http://ungpirat.se/om-oss/kampanjer/kryptering/

You must be logged in to post a comment.